НОВ ЗАКОН ОД 1 МАЈ: Германија ги промени строгите прописи за презимињата, еве што значи тоа за децата

од Vladimir Zorba

Бундестагот донесе закон со кој на граѓаните им се овозможува поголема слобода при промена на презимето, на пример за време на брак или посвојување, пренесува dpa.

Во иднина, брачните парови ќе можат да делат заедничко презиме со „додавање“ презимиња, а истото важи и за децата, со или без презиме. Според сегашните прописи, само еден брачен другар може да преземе двојно презиме, а децата генерално не можат.

Стариот закон за правото на име е крајно рестриктивен во меѓународна споредба и „повеќе не е соодветен на сложената реалност и потребите на семејствата“, се наведува во новиот закон.

Се менуваат и правата на децата – децата на разведените родители и посиноците во иднина ќе можат да го избираат презимето на кој било родител, изјави министерот за правда Марко Бушман.

Граѓаните на етничките малцинства добиваат и повеќе простор да ја формализираат уникатноста на нивните имиња и презимиња.

Новиот закон стапува на сила на 1 мај. Измените се однесуваат само на семејните прописи од доменот на граѓанското право, односно брак, развод, раѓање или посвојување.

Против законот гласаа претставниците на десничарската Алтернатива за Германија.

Слични содржини