Нова мутација на коронавирусот се појави во Британија, подвид на делта-варијантата

од Vladimir Zorba

Научниците ширум светот внимателно го следат подвидот на многу заразната делта-варијанта што се шири низ Велика Британија.

Англиските здравствени експерти велат дека внимателно го следат подвидот на делта-варијантата наречена AY.4.2, што неодамна предизвика инфекција кај повеќе луѓе.

Франсоа Бало, директор на Лондонскиот институт за генетика, рече дека подвидот AY.4.2 може да биде дури 10 проценти поподнослив од варијантата AY.4 што се прошири низ Британија.

„Затоа е исклучително важно да се следи овој подвид“, додаде тој.

Дали новата варијанта е позаразна?

Од 27 септември, 6 проценти од последователните тестови покажаа подтип AY.4.2, се вели во извештајот на јавното здравство на Англија од петокот. Во него се наведува дека проценките може да бидат неточни бидејќи било тешко да се следат мутациите на варијантата.

Д -р Скот Готлиб, поранешен комесар за администрација за храна и лекови, рече дека новата варијанта не е „непосредна причина за загриженост“, но повика на „итно истражување“ за да се утврди дали е поинфективна и може да избегне имунолошки одговор.

„Треба да работиме на побрза карактеризација на овие и други нови варијанти, имаме алатки за тоа“, рече тој.

Џефри Барет, шеф на групата за медицинска геномика во Институтот „Wellcome Trust Sanger“, рече дека процентот на заразени со овој нов подвид се зголемува, што покажува дека подвидот има предност пред делта-варијантата. Сепак, овој подвид побавно ја презема предноста над делтата во однос на брзината со која делтата ја надмина алфа варијантата, посочи тој.

Балоу истакна дека оваа варијанта е ретка во други држави и дека досега се пријавени само три случаи во Соединетите држави.

Нови мутации

Вирусот што предизвикува Ковид-19 има околу две нови мутации месечно и досега се откриени 56 потомци на делта-варијантата, пренесе „Science alert“.

Овој нов подвид AY.4.2 има две мутации во делот на вирусот што се врзува за човечките клетки, наречен „спајк протеин“. Се уште не е познато како овие мутации ќе влијаат врз однесувањето на вирусот, а Балоу истакнува дека ниту една од овие мутации не е откриена во други варијанти кои предизвикуваат загриженост.

Варијанти кои предизвикуваат загриженост се оние за кои постојат јасни докази дека мутациите во нив имаат значително влијание врз преносот, сериозноста на болеста и / или имунолошкиот одговор и најверојатно ќе имаат влијание врз епидемиолошката ситуација.

Слични содржини