Ново истражување открива: Кафето е одлично за работата на мозокот

од Stefanija Kuzmanovska

Кафето, во правилни количини, докажано е добро за нас.

Покрај тоа што ни дава поттик секогаш кога ни е потребно, може да ја намали смртноста од сите причини и да ни помогне да живееме подолго, да го намалиме воспалението и ризикот од дијабетес.

Ново истражување покажува како кафето може да ја подобри структурата на нашиот мозок.

Истражувачка популациска студија од Хамбург неодамна ги проучувала мозоците на над 2.000 луѓе на возраст меѓу 45 и 74 години. Таа споредила четири групи на луѓе кои рекле дека редовно консумираат кафе:

– помалку од една шолја дневно

– 1-2 шолји на ден

– 3-4 шолји на ден

– 5-6 шолји на ден

Студијата покажа дека луѓето кои редовно пијат три до четири шолји кафе на ден имаат најсилна структура на мозокот кога се земени предвид неколку фактори, вклучувајќи ја и зачуваната дебелина на кората, која генерално е поврзана со повисока интелигенција.

Сепак, дизајнот на студијата не беше совршен. Авторите истакнаа дека истражувањето е спроведено на релативно мала и хомогена група. Тие, исто така, забележаа дека оние кои пиеле повеќе кафе биле поздрави и пообразовани на почетокот, и овие потенцијални збунувачки фактори не може да се исклучат. Тие исто така напишаа дека се потребни повеќе истражувања за да се утврди дали кафето без кофеин има слични ефекти.

И покрај тоа, овие првични наоди додаваат се поголем број докази кои ја поддржуваат идејата дека кафето е добро за вашиот мозок и целокупното здравје.

Слични содржини