Обвинителството во Белград ги отфрли кривичните пријави против „Вагнер“

од Vladimir Zorba

Вишото јавно обвинителство во Белград ги отфрли кривичните пријави од групата „Октобар“ против рускиот амбасадор во Србија Александар Бочан Харченко и директорот на Безбедносно информативната агенција (БИА) на Србија Александар Вулин.

Соопштението на обвинителството следеше шест дена откако адвокатот од Белград и претседателот на граѓанската група „Октобар“ Чедомир Стојковиќ, како и претставниците на руските и украинските антивоени групи, поднесоа низа кривични пријави поради активностите на групата „Вагнер“ во Србија, како и „мобилизацијата на српските граѓани за учество во војната во Украина“.

Кривичната пријава против Вулин беше отфрлена, која беше поднесена поради „неуспехот на БИА да ги потисне активностите за разузнавање и регрутирање на Русија“, додека кривичната пријава против амбасадорот Боцан Харченко беше отфрлена „за организирање учество во војна или вооружен конфликт во странска земја, т.е. војната во Украина“.

Обвинителството соопшти дека покрај кривичната пријава против Вулин и Боцан Харченко, поднесена е и кривична пријава против непознати лица вработени во Руската амбасада и Руската куќа и неколку непознати лица кои се поврзани со Српско-рускиот хуманитарен центар во Ниш.

Исто така, отфрлена е и кривичната пријава против лидерот на десничарската организација „Народна патрола“ Дамјан Кнежевиќ и непознати лица од таа организација.

Адвокатот Стојковиќ против нив поднесе кривична пријава за „организирање учество во војна или вооружен конфликт во странска држава, односно војна во Украина“.

Учеството во војна или вооружен конфликт во странска земја е кривично дело според законите на Србија.

„Кривичните пријави се отфрлени, бидејќи нема основи на сомнение дека е сторено пријавеното, ниту друго кривично дело за кое се гони по службена должност“, се вели во соопштението на обвинителството.

Слични содржини