Од депресија до рак: Опасности по здравјето од намирница која ја јадеме секој ден

од Stefanija Kuzmanovska
295 прегледи

Ако сакате да останете здрави, не треба да консумирате повеќе од шест лажички додаден шеќер дневно, покажуваат меѓународните истражувања.

Научниците од САД и Кина истражуваа како „слободните шеќери“ во храната и пијалоците (моносахариди како гликоза и фруктоза) влијаат на 83 здравствени резултати.

Тие откриле дека прекумерното консумирање го зголемува ризикот од 45 негативни здравствени исходи, вклучувајќи астма, дијабетес, дебелина, срцеви заболувања, депресија, некои видови рак и смрт, пишува Mirror.

Утврдено е дека депресијата е особено силно поврзана со високиот внес на шеќер, а ризиците од висок крвен притисок, срцев удар и мозочен удар се исто така значително зголемени. Загрижувачки е тоа што високиот внес на шеќер го зголемува ризикот од седум видови на рак, вклучително и рак на дојка, простата и панкреас.

Беше заклучено дека „слободните шеќери“ треба да се ограничат на околу шест лажички дневно, а препорачано е да се ограничи внесувањето на засладени пијалоци на еден неделно.

„Препорачуваме да ја намалите консумацијата на слободни шеќери или додадени шеќери на под 25 g дневно“, вели авторот Лиангрен Лиу, вонреден професор во болница во западна Кина.

Природните шеќери содржани во овошјето и зеленчукот немаат негативно влијание врз нашето здравје и доаѓаат со дополнителни хранливи состојки како што се влакната.

Слични содржини