Ако сакате да останете здрави, не треба да консумирате повеќе од шест лажички додаден шеќер дневно, покажуваат меѓународните истражувања.
Научниците од САД и Кина истражуваа како „слободните шеќери“ во храната и пијалоците (моносахариди како гликоза и фруктоза) влијаат на 83 здравствени резултати.
Тие откриле дека прекумерното консумирање го зголемува ризикот од 45 негативни здравствени исходи, вклучувајќи астма, дијабетес, дебелина, срцеви заболувања, депресија, некои видови рак и смрт, пишува Mirror.
Утврдено е дека депресијата е особено силно поврзана со високиот внес на шеќер, а ризиците од висок крвен притисок, срцев удар и мозочен удар се исто така значително зголемени. Загрижувачки е тоа што високиот внес на шеќер го зголемува ризикот од седум видови на рак, вклучително и рак на дојка, простата и панкреас.
Беше заклучено дека „слободните шеќери“ треба да се ограничат на околу шест лажички дневно, а препорачано е да се ограничи внесувањето на засладени пијалоци на еден неделно.
„Препорачуваме да ја намалите консумацијата на слободни шеќери или додадени шеќери на под 25 g дневно“, вели авторот Лиангрен Лиу, вонреден професор во болница во западна Кина.
Природните шеќери содржани во овошјето и зеленчукот немаат негативно влијание врз нашето здравје и доаѓаат со дополнителни хранливи состојки како што се влакната.