Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Од коронавирус во светот починале 364.362 лица

Од коронавирус во светот починале 364.362 лица

Најмалку 364.362 лица починале од коронавирус во светот, додека повеќе од 5.931.510 лица биле заразени во 196 земји и територии, вели новиот биланс собран до 11:00 часот денес (GMT), објави агенцијата Франс Прес.

Бројот на официјално заразени не ја одразува реалната бројка, бидејќи многу земји само тестираат пациенти на кои им е потребен болнички третман. Од вкупниот број заразени, најмалку 2.455.400 лица се сметаат за излечени.

САД, каде што е регистрирана првата смрт на почетокот на февруари, најмногу се погодени од вирусот. Во таа земја починале 102.836 лица, заболени се 1.747.087, а се излечиле 406.446.

По Соединетите држави, државите кои се најпогодени од вирусот со најголем број смртни случаи се: Велика Британија со 38.116 смртни случаи и 271.222 заразени, Италија (33.222 смртни случаи и 232.284 заразени), Франција (28.714 смртни случаи и 186.797 заразени) и Бразил (27.87 смртни случаи и 465,166 заразени).

Кина, без територијата на Хонг Конг и Макао, каде започна епидемијата во декември 2019 година, официјално има 82.999 заразени, 4.634 мртви, а бројот на излечени е 78.302.

Европа има 177.043 смртни случаи и 2.125.665 заразени, Соединетите држави и Канада 109.865 смртни случаи и 1.836.473 заразени, Латинска Америка и Карибите со 48.643 смртни случаи и 928.758 заразени, Азија 15,504 смртни случаи и 51.698 заразени, Средниот исток 9.258 смртни случаи и 385.512 заразени Африка 3.917 смртни случаи и 134.856 заразени и Океанија 132 смртни случаи и 8,555 заразени.

Франс Прес прави дневен биланс заснован врз државните податоци од земјите во светот и информациите од Светската здравствена организација.

loading...