Опасна полова болест пристигна во Европа – што е донованоза

од Берта Китинска

Донованозата е позната и како „Granuloma inguinale“ (ингвинален гранулом), таа е полово пренослива болест и може да резултира со уништување на заразеното ткиво доколку не се спроведе соодветна терапија по воспалението, пишува DW.

Тропска болест

Оваа тропска сексуално пренослива болест се јавува првенствено во земји како Индија, Папуа Нова Гвинеја, централна и северна Австралија, но е забележана и во Виетнам и некои африкански земји.

Донованозата спаѓа во групата на таканаречени СПБ, Сексуално преносливи болести.

Таа е доста ретка во Европа. На Стариот континент, кламидија, сифилис или гонореја сè уште се на листата на најчести полово преносливи болести.

Но, некои лекари во Велика Британија сега предупредуваат на можното ширење на оваа заразна болест.

Во таа земја, имено, е забележан пораст на бројот на регистрирани случаи на донованоза.

Текот на болеста

Бидејќи донованозата не предизвикува болка, пациентите често ја занемаруваат. На почетокот на воспалителните жаришта се формираат црвеникави нодули, кои потоа релативно брзо исчезнуваат. Но, тогаш во нивна близина почнуваат да се појавуваат чирови. Кога се допираат, почнуваат да крварат. Тие можат да се појават на различни делови од телото, но главно во пределот на гениталиите.

Кај мажите, пенисот е особено погоден, кај жените внатрешната страна на вагиналните усни.

Доколку инфекцијата не се забележи во рана фаза, односно не се лекува на самиот почеток, се појавуваат гнојни отоци, а на крајот болеста го уништува ткивото.

Времето на инкубација варира. Помеѓу инфекцијата и појавата на донованоза може да помине помеѓу една недела и 16 недели.

Дијагноза

Повеќето луѓе кои се инфицираат со донованоза се на возраст меѓу 30 и 40 години. За потребите на дијагнозата, лекарите земаат брис од погодениот дел од телото или ткивото. Доколку е потребно, се врши анализа на клетките.

Така, лекарите можат да утврдат дали навистина се работи за донованоза или за некоја друга полово пренослива болест со слични симптоми. На пример, за сифилис.

Слични содржини