Откриена уште една последица од коронавирусот: Се појавува и кај жените и мажите и може да биде трајна

од Берта Китинска

Покрај симптомите на коронавирус, кои вклучуваат континуирано кашлање и губење на чувството за мирис и вкус, има сè повеќе извештаи кои покажуваат дека kovid-19 исто така може да предизвика опаѓање на косата.

Бидејќи наодите се ограничени, во моментов не е познато колку често оваа последица од коронарна инфекција се јавува кај општата популација.

Студија од ноември 2020 година ги испита симптомите и последиците од ковид-19 кај мала група од 63 учесници. За 58 учесници вклучени во анализата, 14 (24,1 процент) пријавиле опаѓање на косата. Во оваа студија, просечното време од почетокот на симптомите на коронавирус до забележливо опаѓање на косата беше 58,6 дена.

Кај петмина од 14-те учесници, косата беше обновена и оваа непријатна последица од инфекцијата со вирусот корона се повлече; сепак, другите девет не. Можно е дека опаѓањето на косата е поврзано и со тешка форма на болеста.

Степенот до кој и зошто се одвива овој биолошки механизам сè уште не е јасен.Студија од мај 2020 година проценува дека од 175 хоспитализирани пациенти со коски, голем број (67 проценти) имале андрогена алопеција. Андрогената алопеција е честа форма на опаѓање на косата и кај мажите и кај жените, со опаѓање на косата во јасно дефинирана шема, почнувајќи од слепоочниците. Важно е да се напомене дека во студијата немаше контролна група.

Една студија од јули 2020 година спореди модели на ќелавост кај 336 мажи хоспитализирани за ковид-19 и 1.605 мажи кои исто така биле хоспитализирани поради здравствени проблеми, но не биле позитивни на коронавирусот.

Откриено е дека мажите со симптом на опаѓање на косата „имаат поголема веројатност да бидат позитивни на вирусот корона“.

Слични содржини