АКУТНИТЕ и хроничните воспаленија можат да се контролираат со начинот на живот. За да се постигне ова, важно е да се даде приоритет на квалитетен сон, да се внимава како управувате со стресот и каква храна и пијалок консумирате. Диететичарката Роксана Ехсани откри каков вид на чај треба да се пие за да се намали воспалението во организмот, а кој според неа е најдобар.
Ехсани го издвои чајот од ѓумбир како најдобар вид чај за намалување на воспаленијата. Овој ароматичен чај „е богат со антиоксидантни и антиинфламаторни соединенија кои можат да се борат против воспалението“, тврди диететичарката.
Ѓумбирот е познат по тоа што го смирува вознемирениот стомак, но тоа е само една од придобивките поврзани со него. Според Eating Well, ѓумбирот содржи биоактивни соединенија, вклучувајќи ги gingerol и shogaol, кои имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Истражувањето објавено во списанието Molecules во 2022 година покажа дека овие соединенија можат да го стимулираат природниот антиоксидативен одбранбен систем на телото да ги неутрализира штетните молекули кои можат да ги оштетат клетките и да предизвикаат воспаление.
„Ѓумбирот е особено ефикасен бидејќи може да ги намали симптомите на воспаление како болка, треска и оток“, истакнува Ехсани. Додава дека „некои истражувања сугерираат дека ѓумбирот може да биде ефикасен како ибупрофен кога станува збор за природно ослободување од болка“.
Слично на тоа, една студија од 2020 година објавена во списанието Nutrients покажа дека дополнувањето со ѓумбир може да ги намали телесните масти и да помогне во намалувањето на нивото на холестерол и шеќер во крвта, кои се сите фактори на ризик за развој на воспалителни состојби.
Диететичарот истакнува дека чајот од ѓумбир можете да уживате на неколку начини. „Без разлика дали уживате во топол, ладен, измешан во моктел или смути, чајот од ѓумбир е одличен избор за природно ослободување против воспалението“, заклучува диететичарката.