
Магдонос е врвен зачин. Мирислив и полн со корисни својства, тоа е одличен додаток на различни јадења и салати. Коренот на магдонос, сепак, е крајно занемарен.
Многу малку луѓе знаат дека коренот од магдонос е многу корисен и има својства поради кои вреди многу повеќе од тоа само да биде исфрлен во кошот за ѓубре.
Коренот од магдонос е исклучително богат со витамини Ц, А, К, В9, минералите железо, бакар, калиум, калциум, како и многу антиоксиданти, влакна и флавоноиди. Тој е исто така многу сиромашен со калории, што го прави голем асистент во борбата против дебелината.
Кои се главните здравствени придобивки од коренот на магдонос?
За нега на кожата
Благодарение на високата содржина на антиоксиданти и флавоноиди, коренот од магдонос се грижи многу моќно за кожата. Го неутрализира оксидативниот стрес во клетките и го забавува стареењето.
Олеснува варењето
Богатството на влакна на овој корен го стимулира варењето, перисталтиката на цревата и го потиснува воспалението во нив. Ова го олеснува отстранувањето на токсините и ослободувањето на гасовите.
Помага во кардиоваскуларниот систем
Огромни количини на калиум во коренот на магдонос го зајакнуваат срцето и крвните садови. Калиумот помага за балансирање на крвниот притисок, подобрување на еластичноста на ѕидовите на крвните садови. Овие својства на коренот на магдонос придонесуваат за спречување на срцев удар и мозочен удар.
Го зајакнува имунолошкиот систем
Поради големите количини на витамин Ц во коренот на магдоносот имунолошкиот систем добро функционира. Тоа е исто така антиоксиданс кој се бори против слободните радикали, предизвикувајќи многу болести и стареење клетки.
Ја подобрува коскената густина
Една чаша магдонос корен содржи многу повеќе од висината на витамин К потребни за тој ден. Тоа придонесува за подобрување на коскената густина, што за возврат е важен показател за спречување на остеопорозата.
Како да го консумирате коренот на магдонос?
Постојат неколку начини да го подготвите. Може да се пече, да се пржи, или да се вари. Одличен начин да го направите тоа е да го готвите со коцки заедно со компири. Можете да го сечкате свежо и мешајте го со друг зеленчук во свежи салати. Исто така е погоден како додаток на пире, маринади, сосови.