Ова се намирниците кои треба да ги ограничите кога му воведувате цврста храна на вашето бебе

од Весна Петровска
7 прегледи

Во возраст од шест месеци, бебињата обично почнуваат со воведување цврста храна, паралелно со продолжување на доењето или хранење со формула. Важно е да се знае кои намирници треба да се ограничат или целосно да се избегнуваат за да се обезбеди правилен развој и да се спречат можни здравствени потешкотии.

При воведување нови намирници, треба да се избегнуваат следните: овошни сокови и засладени пијалаци, билни чаеви, непастеризирано млеко, како и мед до наполнети 12 месеци.
Исто така, треба да се избегнува процесирана храна и сурови или течни јајца поради ризик од бактериски инфекции. Млеко со ниска масленост не се препорачува за деца помали од две години, а истото важи и за козјо, овчо, соино, кокосово и бадемово млеко, освен ако тоа не го препорача лекар.

Тврда храна како цели јаткасти плодови и сиров, недоволно сварен зеленчук треба да се избегнува до третата година поради опасност од задушување. Доколку вашето семејство не консумира производи од животинско потекло, на бебето можеби ќе му биде потребен додаток на витамин Б12, па се препорачува консултација со лекар.

Воведувањето житарки може да започне со збогатени житарки, како што се оризови снегулки, а потоа се продолжува со овесни снегулки, интегрални бисквити и густи житарки без додаден шеќер или мед. Избегнувајте житарки со чоколадо или други засладувачи.

Кога станува збор за овошје, бебето може да добие пасирани јаболка, круши, праски, кајсии и шумско овошје, како и изгмечени зрели банани. Постепено воведувајте и парчиња варено овошје и изрендана сурова јаболка, но поголеми парчиња сурова јаболка треба да се избегнуваат поради ризик од задушување.

Во однос на млечните производи, до 12 месеци се препорачува продолжување со доење или формула. Потоа, мали количини млеко може да се додаваат во храна како кашички. Ренданиот кашкавал е добар додаток во пасирана храна, а јогуртот без додаден шеќер може да се збогати со овошје за подобар вкус.