Паднаа цените на моделите S и X на Tesla, но со пониската цена доаѓа и пократко возење

од Vladimir Zorba

Светскиот производител на електрични автомобили број 1, Tesla, ја намали цената на своите најскапи модели за 10.000 долари.

Tesla ги намали цените на двете најскапи возила, но заштедата доаѓа со одреден улов.

Во понеделникот, производителот на автомобили од Тексас почна да ја нуди „стандардната палета“ на Model S со почеток од 78.490 долари, како и верзијата на Model X која започнува од 88.490 долари (не вклучувајќи ја испораката), „бришејќи“ на тој начин 10.000 долари од цената на двата автомобили.

Во замена за помалата количина, батеријата е жртвувана: стандардниот Model S може да помине околу 515 километри пред следното полнење, додека Model X може да помине максимум 433 километри. Во двата случаи, тоа е „дефицит“ од околу 130 километри во споредба со моделите со продолжен домет.

Tesla ги укина моделите со помал домет во 2021 година, нудејќи ги само верзиите „Long Range“ и „Plaid“ верзии на Model S и Model X.

Поентата е дека новите модели имаат ист капацитет на батерија како и верзиите со продолжен опсег, „но нивната автономија е ограничена со софтверско заклучување“.

Ова е нешто за што Tesla беше на удар на критики во минатото. Сепак, тоа отвора можност за отклучување на подолг дострел во иднина, или со дополнителни трошоци или, како што е познато дека прави Tesla, за да помогне во итни случаи.

Tesla често ги менува цените на своите автомобили, често за да ги исполни кварталните цели. Цената на Model S и Model X беше намалена меѓу 4% и 9% со дополнителни 2% до 6% во април. Подоцна истиот месец, Tesla ја зголеми цената на двата модели за 2.500 долари, но „уфрли“ три години бесплатно суперполнење.

Компанијата испорача околу 889.000 електрични возила во првата половина на 2023 година, но сè уште заостанува кога станува збор за исполнување на целта од 1,8 милиони продадени автомобили до крајот на годината.

Слични содржини