Педијатри открија која храна е најважна за детскиот мозок во првите 3 години

од Vladimir Zorba

ШТО јадат децата може да влијае на развојот на важни структури и врски во мозокот. За да им помогнат на родителите да разберат што им треба на бебињата, американските педијатри објавија збир на препораки за храна кои обезбедуваат здрав развој на мозокот во првите илјада дена од бебето.

Насоките на Американската академија за педијатрија (AAP), објавени во списанието Pediatrics, ги наведуваат протеините, цинкот, железото, фолатите, одредени витамини и незаситените масни киселини како најважни хранливи материи.

„Диета во која недостасуваат овие хранливи материи може да доведе до доживотни проблеми со мозокот“, напишаа педијатрите.

Д-р. Сара Џејн Шварценберг, членка на Комитетот за исхрана на ААП, вели дека се препорачува ексклузивно доење до околу шест месеци. После тоа, мајчиното млеко не може да ја обезбеди количината на железо и цинк што им е потребна на бебињата кои растат.

„Многу храна за бебиња е збогатена со цинк и железо, но пасираното месо е добар природен извор на овие хранливи материи. Житарките за доенчиња исто така се збогатени со овие хранливи материи и можат да бидат добра прва храна за бебињата“, вели д-р Шварценберг.

Покрај мајчиното млеко, најдобра диета за бебињата е онаа која вклучува разновидна храна како месо богато со протеини и овошје и зеленчук кои содржат различни витамини и минерали.

„Доенчињата се многу чувствителни на недостаток на хранливи материи. Нивниот мозок се развива со голема брзина помеѓу првата и втората година, па затоа сакаме педијатрите да препорачаат здрава палета на храна“, додаде докторот.

Истражувањата покажуваат дека раната исхрана е важна за градење здрав мозок.

„Ако ја пропуштите можноста да ги исполните развојните пресвртници во текот на првите 1.000 дена од животот, нема можност да го вратите времето назад и да го надоместите изгубеното време“, вели Шварценберг.

Тој објаснува дека железото е од суштинско значење за поставување мемориски кола и брзина на обработка во мозокот. Иако е полесно да се хранат бебињата со нивната омилена храна, д-р Шварценберг забележува дека е важно да се обезбеди разновидна здрава храна.

„Сите ние имаме тенденција да избереме една или две работи што му се допаѓаат на детето и да не отстапуваме премногу од нив, но ако сакате да развиете добро здравје на мозокот, тогаш навистина треба да обрнете внимание на разновидна храна“, заклучила таа.

Слични содржини