Пет намирници кои го намалуваат холестеролот

од Stefanija Kuzmanovska
749 прегледи

Намирници кои треба да ги вклучите во исхраната доколку имате проблем со висок холестерол.

Одржувањето здрав холестерол, регулирањето на крвниот притисок и грижата за срцето се можни со овие фантастични чувари на артериите, пишува health.com.

Печени бадеми
Само една шака бадеми содржат дури 9 грама мононезаситени масти, кои помагаат во намалувањето на лошиот холестерол додека го зголемуваат добриот холестерол.

Изборот на бадеми наместо крофни, чипс или переци за две закуски дневно може да го намали „лошиот“ холестерол за речиси 10 отсто. Природниот витамин Е во бадемите и флавоноидите во лушпата на оваа јатка, исто така, помагаат да се запре таложењето на наслагите кои можат да ги затнат артериите.

Авокадо
Според истражувањето од Мексико, жените и мажите кои јаделе по едно авокадо седум дена по ред го намалиле вкупниот холестерол за 17 отсто.

Необични детали: Нивните нивоа на нездрав ЛДЛ и триглицериди се намалија, додека нивните нивоа на добар ХДЛ холестерол всушност се зголемија, можеби благодарение на високото ниво на „добри“ мононезаситени масти во авокадото.

Ова овошје богато со масти содржи и бета-ситостерол, кој помага во намалување на холестеролот.

Домати – свежи, сушени на сонце и во сос
Јадењето седум или повеќе порции домати неделно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 30 отсто, според една неодамнешна студија спроведена од лекарите во Бригам и Женската болница во Бостон на повеќе од 35.000 жени.

Што ги прави доматите здрави за срцето?

Можеби тоа е антиоксидантот ликопен или извонредните количини на витамин Ц, калиум и влакна.

Термичката обработка на доматите 30 минути или подолго ја зголемува достапноста на ликопен. Една четвртина чаша сушени домати содржи повеќе калиум за намалување на крвниот притисок отколку банана со средна големина!

Пастрмка
Кога станува збор за риба богата со омега-3 масни киселини, пастрмката е крал.

Една порција содржи околу 1,8 грама еикозапентаеноична киселина (EPA) и докосахексаеноична киселина (DHA), важни омега-3 масни киселини кои помагаат да се намали ризикот од опасни неправилности на срцевиот ритам, да се намали лошиот холестерол, да се смири воспалението, па дури и да се спречи атеросклероза и формирање на згрутчување на крвта.

Овес
Бета-глуканот, растворливото влакно кое се наоѓа во овесот, делува како сунѓер, собирајќи жолчни киселини богати со холестерол и исфрлајќи ги. Резултатот е помал „лош“ ЛДЛ холестерол бидејќи има помалку холестерол апсорбиран во крвотокот. Голема чинија овесна каша дневно (околу 1-1/2 шолји) може дополнително да го намали холестеролот за 2 до 3 отсто, како што сугерира студијата објавена во списанието на Американското медицинско здружение.

Слични содржини