Петков: Никогаш не сум навел точен рок за некакво решение за С.Македонија

од Vladimir Zorba

Периодот од 6 месеци што го одредив беше за работата што треба да се заврши меѓу Бугарија и РС Македонија. Никогаш не сум навел точен рок за едно или друго решение. Ова за bTV го изјави премиерот Кирил Петков на тема односите со РС Македонија.

„Ова треба да биде функција само со резултат врз основа на овие работни групи. Влезот на РСМ во ЕУ, кога позицијата на Бугарија е на усогласена, е најдоброто нешто за Бугарија. Ги сакаме гаранциите што мора да ги има секој граѓанин на ЕУ, ова е нулта толеранција за дискриминација“, вели Петков.

„Сакаме правата на Бугарите таму да бидат вклучени во нивниот устав“, додаде премиерот.
„Компромисите што сме спремни да ги направиме? Бугарија може да биде иницијатор за пуштање на линијата Софија-Скопје, компромисот е кој ќе ја организира и финансира оваа линија, ова може да биде првиот чекор“, рече Петков.

Слични содржини