Писмо од Белата куќа до Конгресот: „Остануваме без пари за Украина, немаме многу време“

од Stefanija Kuzmanovska

Белата куќа издаде отворено предупредување дека САД ќе останат без помош за Украина до крајот на годината, истакнувајќи дека неуспехот на Конгресот да одобри нова помош сериозно ќе ги загрози желбите на Киев.

Предупредувањето на Шаланда Јанг, директорка на Канцеларијата за менаџмент и буџет на Белата куќа, во писмо до конгресните лидери, претставува најконкретна оценка досега за намалената финансиска и воена поддршка на Вашингтон за Украина.

„Без акција на Конгресот, ресурсите ќе ги снема до крајот на годината за да се набави повеќе оружје и опрема за Украина и да се набави опрема од американските воени залихи. Немаме пари – и речиси нема време“, им напиша Јанг на политичките лидери на двете партии, пренесе „Фајненшл Тајмс“.

Барањето на претседателот Џо Бајден за итно финансирање од 106 милијарди долари за неговите врвни надворешнополитички приоритети, вклучително Украина, Израел и Индо-Пацификот, останува заглавен во ќор-сокак на Капитол Хил, поттикнат од растечкото републиканско противење на помошта за Киев.

Слични содржини