Пицула: Голема неправда е што продолжуваат споровите околу преговорите со Албанија и С. Македонија

од Stefanija Kuzmanovska

Пратеникот на СДП во Европскиот парламент, Тонино Пицула, во средата ја коментираше за N1 политиката на проширување на Европската унија и европската перспектива на Бисна и Херцеговина.

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ во среда ќе се обрати пред пратениците во Европскиот парламент.

„Ќе видиме за што ќе разговара, но има многу релевантни теми. Од една страна, Европскиот парламент ќе се обиде во втор обид да договори пакет закони за животна средина кои не ги донесовме минатиот пат. Подеднакво важна тема за која ќе разговара премиерот Пленковиќ е иднината на проширувањето на ЕУ. Наскоро ќе навршат девет години откако Хрватска стана членка на Европската унија. Политиката на проширување беше во застој, барем до руската инвазија на Украина. Се очекува да има дискусии во Советот, но да биде одобрен и кандидатскиот статус за нападната Украина, но и Молдавија“, рече Пицула.

Тој додаде дека оваа недела се разговара за иднината на Европа и дека Хрватска треба да биде особено заинтересирана за политиката на проширување. За доделување кандидатски статус на Босна и Херцеговина треба да се расправа и во Европскиот парламент.

„Има интерес за овој предлог и формално ќе биде предложен од словенечкиот премиер. Интересно е да се види дека зад овој предлог за доделување кандидатски статус стои многу разновидна хетерогена коалиција на политичари и држави. Од една страна се Словенија и Австрија. Подеднакво, гледаме ваков вид застапување од Будимпешта и Варшава. Дури и Милорад Додик рече дека неодамна договорениот документ од Брисел ќе престане да важи доколку БиХ не добие кандидатски статус. За Додик е интересно што наеднаш е исклучително заинтересиран за европската перспектива на БиХ, додека благодарение на неговата политика БиХ е во повеќегодишна блокада“, објасни Пицула.

Тој посочи дека е видлив сериозен јаз меѓу желбите и можностите.

„Политиката за проширување станува дел од мејнстримот за кој се разговара. Јас лично мислам дека е голема неправда што сè уште траат споровите за преговорите со Албанија и Северна Македонија“, изјави тој за N1.

Пицула нагласи дека конечно нешто мора да се случи со политиката на проширување на Европската унија.

„Тоа може да се случи. Чекалницата на Европската унија сега е навистина полна и мора да почне да се празни. Во спротивно навистина ќе стане бесмислено. Навистина ми е тешко да кажам дали тоа ќе се случи со БиХ. Мислам дека не треба да се биде премногу оптимист. Друга голема разлика кога зборуваме за Украина и БиХ е тоа што Украина беше нападната однадвор. Преку неа се напаѓа целиот европски поредок. БиХ не е загрозена однадвор. Проблемот на БиХ се внатрешните односи кои се такви што политичкото раководство не може да одлучува за каква било визија за БиХ“, рече тој.

Слични содржини