По 900 години: Се разбуди вулкан на Исланд (ФОТО)

од Nikola Popovski

Вулкан вечерва избувнал кај Рејкјавик, потврди исландски сеизмолог. Во последните неколку недели, регистрирани се дури 50 000 земјотреси на Исланд, што укажувало на можна ерупција.

Ерупцијата се случила во ненаселена област, па постои мислење дека лавата нема да предизвика значителни проблеми. Ерупцијата се очекува да трае од неколку дена до неколку недели.

Не се очекува да доведе до сериозни проблеми за воздушниот сообраќај, како што се случи во област која нема многу глечери, што може да создаде дополнителен проблем. Аеродромите во моментов се затворени поради протоколи.

Во моментов, почвата на Исланд е мирна и се следи можната патека на лавата.

Во текот на денот, беа забележани неколку мали ерупции, што довело до голема, што се случила околу полноќ.

Да потсетиме, во последните неколку недели имало „силни знаци“ на ерупција на Исланд, бидејќи се регистрирани дури 50.000 земјотреси.

„Ерупцијата сè уште не е започната, но тоа е активност што и претходи на ерупцијата“, вели Кристин Јонсдотир од исландската метеоролошка служба.

 

Слични содржини