По поплавите на Украина и се заканува избувнување на тешки заразни болести

од Vladimir Zorba

Десет дена откако се урна браната на хидроцентралата Каховка, надојдените води се повлекуваат, а луѓето кои не ги напуштаа домовите почнаа да ги чистат околните места. Но, заканата по здравјето не е завршена.

Во говорот на 8 јуни, два дена по рушењето на браната, украинскиот претседател Володимир Зеленски предупреди дека водата може да биде загадена од поплави од складиште за гориво, складиште за хемикалии и вештачки ѓубрива и гробишта за животни, од кои некои починале од антракс… Канализацијата во водата предизвикува загриженост кај граѓаните.

„Ги информираме луѓето дека сега е опасно да се плива или да се внесуваат животни во реки и езера“, рече Виктор Љашко. „Сите овие се ефикасни начини за спречување на епидемии на колера, антракс и други болести. Редовно тестираме вода и прехранбени производи“, рече тој.

Минатата недела, Светската здравствена организација, исто така, изрази загриженост за влијанието врз здравјето, при што генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус, рече дека влијанието врз „снабдувањето со вода, санитарните системи и јавните здравствени услуги“ во регионот не може да се потцени. Тој додаде дека СЗО побрзал да работи на превентивни мерки против болестите што се пренесуваат преку вода.

На истиот брифинг, Тереза ​​Закарија од СЗО рече дека иако немало случаи на колера кај луѓето од почетокот на војната, болеста е присутна во примероците од животната средина, што значи дека постои ризик да се прошири на луѓето. Таа додаде дека СЗО тесно соработува со украинското Министерство за здравство за да се осигура дека постојат механизми за увоз на вакцини доколку се потребни.

„Засега епидемиолошката состојба е стабилна“, изјави Љашко за „Политико“. „Имаме само изолирани случаи на цревни заболувања предизвикани од консумирање неизмиено овошје и зеленчук“, додаде тој.

Сепак, подготовките за избувнување на болеста се во тек. Љашко штотуку се врати од регионот Херсон, каде што рече дека украинската влада подготвила повеќе од 220 кревети за потенцијално заразени пациенти и ги снабдила болниците со сите потребни лекови и вакцини за лекување на пациентите во случај на појава.

Украинската влада одвои и 36 милиони евра за изградба на алтернативни синџири за водоснабдување за погодените подрачја. Тие, исто така, го зголемија финансирањето за повеќе од седум болници во регионите Херсон, Дњепропетровск, Миколаев и Одеса, региони кои беа најмногу погодени од поплавите.

Десетици лекари се подготвуваат да работат во погодените региони за да ги заменат колегите за време на можна епидемија, додека научниците и епидемиолозите ги тестираат локалните води на секои четири часа за секаква можна контаминација, вклучително и зрачење. „Засега ништо не ја надминува нормата“, изјави Љашко.

Во четвртокот, заменик-министерот за здравство на Украина и главен државен санитарен лекар Ихор Кузин, изјави за новинарите дека сега е забрането да се пие вода од поединечни бунари во поплавените области, како и да се плива и да се лови риба во реката Дњепар и Црното Море.

„Сега гледаме знаци на фекална контаминација на водата. Ешерихија коли, ентерококи, салмонела, астровируси и ентеровируси се пронајдени во водната површина на регионот Одеса“, рече Кузин. „Секој од нив може да предизвика развој на цревни инфекции доколку некое лице голта валкана вода по капење или јаде со неизмиени раце“, предупреди тој.

Љашко се надева дека алтернативните резерви на вода за регионите Херсон, Миколаев и Дњепропетровск ќе бидат изградени што е можно поскоро за да се намалат заканите за локалното население.

Но, тој предупреди дека украинските здравствени работници ќе се соочат со нови предизвици, дури и кога водата ќе исчезне. „Почвата ќе почне да се суши; прашината ќе почне да се крева во воздухот и да се шири. Треба да се види што има во таа прашина и какви отровни материи може да содржи“, додаде министерот.

Слични содржини