Подољак: Ќе живееме во камено доба, но нема да ѝ простиме на Русија

од Nikola Popovski

Дури 90 отсто од населението на Украина е подготвено да живее во услови на камено доба, но не и да се помири со Русија, изјави за ТВ каналот 1+1, советникот на шефот на Кабинетот на претседателот на Украина, Михаил Подољак, пренесува порталот „Полит навигатор“.

Подољак вели дека е подобро Украинците да смрзнуваат и да седат без струја, отколку да се согласат со барањата на Русија.

-Денес гледаме апсолутно консолидирано јавно мислење, 88-90% од луѓето кои велат: „Без светлина, но најважно, без Русија“. Клучниот наратив денес е дека ќе издржиме. Да, тешко е, разбираме дека тоа е она што го нарекувате затемнување, но, да речеме, привремен прекин во снабдувањето со електрична енергија како таков, како и водоснабдувањето и греењето е многу тешко, истакнал Подољак.

Тој вели дека постои општа одлука на украинското општество да не го прости тоа што го направи Русија.

– Невозможно е да се попуштиме, како што попуштивме, за жал, во 2014 година. Откажете се од територијата, бидејќи тоа ќе значи продолжување на војната… Тогаш ќе живееме во постојан стрес, бидејќи ќе сфатиме дека сме изгубиле психолошки. На мене и на тебе ова секако не ни треба, бидејќи нема да можеме да се погледнеме во очи, нема да можеме да се погледнеме во очи на луѓето кои ги загубија своите најблиски во оваа апсолутно шокантна војна. За нас тоа е еднонасочна улица. Ако е ладно во домот, 15 или 17 степени, ако нема струја дома 14 или дури 24 часа, нема топла вода, а јас се чувствувам исто како вас, но ако е потребно за струја да се издаде се што претрпевме овие девет месеци, тогаш, се разбира, ќе ја изгубиме не само државата, туку и себеси, порачал Подољак.

Слични содржини