ПОЛИЦИЈАТА ГИ ОБЈАВИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОД „BLITZERMARATHON“

од Vladimir Zorba

Полицијата од Хесен ги објави резултатите од кампањата за мерење на брзината што беше спроведена во петокот на 20 април во рамки на „Европската недела за подигање на свеста на корисниците на патиштата за опасностите од прекумерната брзина“. Користени се мобилни и стационарни камери за мерење брзина и рачни ласери, цивилни полициски возила и приколки за мерење на брзината.

И покрај тоа што полицијата и медиумите ги информираа возачите каде точно ќе бидат поставени камерите за брзина, некои сепак ќе платат висока казна и ќе забележат негативни казнени поени во Фленсбург.

Тие казни можеа да бидат значително повисоки доколку временските услови во Хесен не ги принудеа возачите да возат повнимателно и да ја намалат брзината. Затоа, оваа полициска акција резултираше со помалку прекршување на правилата отколку акцијата пред околу една година кога полициските службеници проверија околу 205.000 возила на речиси 200 мерни места во Хесен. Од нив, околу четири отсто возеле пребрзо и покрај претходната најава за мерењето.

Овој пат се забележани само неколку поголеми инциденти со брзо возење. На пример, возач од Флорштад-Стаден (Ветерау) ќе плати казна од 260 евра и ќе остане без возачка дозвола еден месец бидејќи возел 87 километри на час во дозволените 50.

Во Франкфурт возач ќе плати казна од 115 евра за возење со брзина од 72 км/ч при ограничена брзина од 50 км/ч. А за него тоа значи казнен бод во Фленсбург.

Поради пребрзо возење пред градинката во Лампертхајм (Бергштрасе), каде ограничувањето е 30 километри на час, возачот го возел комбето со брзина од 49 километри на час и ќе мора да плати предупредувачка казна од 70 евра.

– Ова прекршување на сообраќајните прописи е загрижувачко и укажува на потреба од натамошни мерки на сообраќајна едукација и надзор, се наведува во привремениот извештај од полицијата.

Извештајот ги предупредува возачите дека „брзината до 10 км/ч подлежи на казна од 20 евра надвор од градот и 30 евра во град“. Доколку ограничувањето на брзината е значително надминато, во Фленсбург може да се очекува значително повисока парична казна и повеќе казнени поени.

Слични содржини