Полска планира да ја затвори источната граница со Белорусија за товарни возила

од desk4

Полска планира да ја затвори својата источна граница за товарни возила регистрирани во Белорусија и Русија за да „обезбеди јавна безбедност“.

Плановите за затворање на границата беа објавени во петокот во нацрт-регулативата на Министерството за внатрешни работи на земјата.

Министерот за внатрешни работи Мариуш Камински на Твитер објави дека планира да додаде неколку стотици белоруски функционери на списоците со санкции.

Полска во минатото затвори некои гранични премини со Белорусија.

Земјата, која беше искористена од руските трупи за да организира дел од инвазијата на Украина во февруари 2022 година, ги опиша претходните затворања како „ирационални и опасни“.

Слични содржини