Потеклото на Ковид можеби никогаш нема да се утврди, но тоа не е биолошко оружје – тврдат американски разузнавачи

од Vladimir Zorba

Американски разузнавачи тврдат дека светот можеби никогаш нема да може да го утврди точното потекло на Ковид-19, но тие заклучија дека тој не е создаден како вид на биолошко оружје.

Во последната проценка за потеклото на вирусот, Канцеларијата на директорот на националното разузнавање (ODNI) наведува дека постои еднаква веројатност вирусот да преминал од животно на човек и да „истекол“ од лабораторија.

Но, нема доволно информации за да се донесе конечен заклучок.

Кинеските власти го критикуваа извештајот.

Последните наоди беа објавени во извештај кој беше декласифициран.

Претходниот извештај за потеклото на вирусот беше објавен пред три месеци.

Исто така, се наведува дека разузнавачката заедница останува поделена околу потеклото на вирусот.

Четири безбедносни агенции проценуваат со „низок степен на сигурност“ дека Ковид-19 потекнува од животно или поврзан вирус.

Но, една агенција проценува дека „со умерен степен на сигурност“ дека првата човечка инфекција е најверојатно резултат на лабораториски инцидент.

Најверојатното сценарио е дека инцидентот се случил во Институтот за вирологија во Вухан додека експериментирал со животни.

Во извештајот се наведува и дека кинеските власти немале информации за вирусот пред да се појави епидемијата во Вухан на крајот на 2019 година.

Но, исто така, истакнува дека Кина продолжува да ја попречува глобалната истрага и одбива да споделува информации за вирусот.

На почетокот на епидемијата, кинеските власти објавија дека првите случаи на инфекција дошле од рибниот пазар во Вухан, што ги натера научниците да размислуваат за теоријата за тоа како Ковид-19 преминал од животно на човек.

Но, претходно оваа година американските медиуми пишуваа дека има се повеќе докази дека вирусот се појавил од лабораторијата во Вухан и дека е можно случајно да протече.

Во мај, Џозеф Бајден, американскиот претседател, им нареди на разузнавачките служби да го истражат потеклото на вирусот, како и теоријата за истекувањето од лабораторијата, што Кина категорично ја отфрла.

Реагирајќи на извештајот на разузнавачките служби, кинеската амбасада во Вашингтон во изјава за новинската агенција Ројтерс рече: „Потегот на САД да се потпрат на разузнавачкиот апарат наместо на научниците кои треба да го следат потеклото на Ковид-19 е целосна политичка фарса“.

„Ги поддржуваме научно заснованите напори за откривање на потеклото на овој вирус и ќе продолжиме да бидеме активно ангажирани. Сепак, ние силно се спротивставуваме на обидите да се политизира ова прашање“, соопшти кинеската амбасада.

Во светот се потврдени околу 240 милиони случаи на Ковид-19, со повеќе од 4,9 милиони смртни случаи.

Слични содржини