Пожарот во Пехчево се шири во правец кон неколку села

од Nikola Popovski

Голем дел од пожарите во државата се уште се активни. Пожарот кај селото Девич во охридскиот регион е ставен под контрола, а во Пехчево уште е активен и се шири кон селата Робово, Умлена и Чифлик. На терен се пожарникарите, припадниците на Армијата, а во секој момент се очекува да пристигне и специјална ПП единица од Словенија.

Како што информираат од Центарот за управување со кризи (ЦУК) согласно состојбата со активни пожари до 13 часот, уште е активен пожарот во штипскиот регион, во атарот на селото Нов Истевник, кај маалото Пасјак.

До овој момент, опожарена се околу 750 ха борова шума и нискостеблести растенија. Екипите за гасење на пожар се на терен од раните утрински часови.

Во општина Пехчево, кај месноста Бајаз Тепе пожарот се уште е активен и се шири кон селата Робово, Умлена и Чифлик.

Опожарена е високостеблеста дабова и борова шума, нискостеблести растенија, смрека, стрништа и пасишта.

Интервенираат хеликоптери, сто припадници на Армијата, 20 ренџери, дел од екипата од Бугарија, ШС Равна Река – Пехчево со 30 вработени со две теренски возила со цистерни и четири возила за превоз, ШС Малешево – Берово со 15 вработени со две теренски возила со цистерни и две теренски возила за превоз, ТППЕ Берово со три ПП возила и седум пожарникари, ТППЕ Скопје, Штип и Струмица со по две пожарникари со едно ПП возило, ДЗС со едно теренско возило со цистерна и четири вработени, РЦУК Берово со еден вработен, ЕВН со шест теренски возила за превоз, 35 луѓе од месното население.

Слични содржини