ПРЕБРЗО ВОЗЕЊЕ: Објавен каталогот на казни за 2024 година во Германија

од Vladimir Zorba

Многу возачи често добиваат казни за брзо возење. Каталогот на казни за 2024 година се применува од април.

Во продолжение погледнете кои суми на казни се применуваат.

Брзо возење во зона 30:

Ако ја надминете максималната дозволена брзина од 30 km/h во градот, висината на казната зависи од тоа колку брзо сте возеле.

Казните се следни:

* до 10 km/h над дозволената брзина: 30 евра
* 11 до 15 km/h над дозволената брзина: 50 евра
* 16 до 20 км/ч над дозволената брзина: 70 евра
* 21 до 25 km/h над дозволената брзина: 115 евра и еден бод
* 26 до 30 km/h над дозволената брзина: 180 евра и еден бод (можна забрана за возење од еден месец доколку ве фатат повеќе пати во текот на годината)
* 31 до 40 км/ч над дозволената брзина: 260 евра, два бода и едномесечна забрана за возење
* 41 до 50 км/ч над дозволената брзина: 400 евра, два бода и едномесечна забрана за возење
* 51 до 60 км/ч над дозволената брзина: 560 евра, два бода и двомесечна забрана за возење
* 61 до 70 км/ч над дозволената брзина: 700 евра, два бода и тримесечна забрана за возење
* над 70 км/ч над дозволената брзина: 800 евра, два бода и тримесечна забрана за возење

Во многу градови, максималната брзина е 50 km/h.

Казни во градот:

* до 10 km/h над дозволената брзина: 30 евра
* 11 до 15 km/h над дозволената брзина: 50 евра
* 16 до 20 км/ч над дозволената брзина: 70 евра
* 21 до 25 km/h над дозволената брзина: 115 евра и еден бод
* 26 до 30 km/h над дозволената брзина: 180 евра и еден бод (можна забрана за возење од еден месец доколку ве фатат повеќе пати во текот на годината)
* 31 до 40 км/ч над дозволената брзина: 260 евра, два бода и едномесечна забрана за возење
* 41 до 50 км/ч над дозволената брзина: 400 евра, два бода и едномесечна забрана за возење
* 51 до 60 км/ч над дозволената брзина: 560 евра, два бода и двомесечна забрана за возење
* 61 до 70 км/ч над дозволената брзина: 700 евра, два бода и тримесечна забрана за возење
* над 70 км/ч над дозволената брзина: 800 евра, два бода и тримесечна забрана за возење

Сепак, генерално казната се разликува во зависност од тоа дали сте фатени во зона од 50 во град или надвор од град. Надвор од градот треба да платите значително помалку.

Казни надвор од градот:

* до 10 km/h над дозволената брзина: 20 евра
* 11 до 15 km/h над дозволената брзина: 40 евра
* 16 до 20 km/h над дозволената брзина: 60 ​​евра
* 21 до 25 km/h над дозволената брзина: 100 евра и еден бод
* 26 до 30 км/ч над дозволената брзина: 150 евра и еден бод (можна забрана за возење од еден месец доколку се фатат неколку пати во годината)
* 31 до 40 км/ч над дозволената брзина: 200 евра, еден бод и едномесечна забрана за возење
* 41 до 50 км/ч над дозволената брзина: 320 евра, два бода и едномесечна забрана за возење
* 51 до 60 км/ч над дозволената брзина: 480 евра, два бода и едномесечна забрана за возење
* 61 до 70 км/ч над дозволената брзина: 600 евра, два бода и двомесечна забрана за возење
* над 70 км/ч над дозволената брзина: 700 евра, два бода и тримесечна забрана за возење

Слични содржини