Пред да ја примите вакцината против ковид мора да ги следите следниве правила!

од Берта Китинска

За да може антиковидна вакцина најдобро да се апсорбира во организмот, потребно е сите луѓе да ги следат следниве правила непосредно пред и по имунизацијата.

КАФЕ И ШЕЌЕР

Еден ден пред примањето на вакцината, не е пожелно да се консумираат големи количини шеќер, за да може неговата ефективност да биде целосна. Гликозата што не се користи за производство на енергија се складира во форма на гликоген во црниот дроб, а под дејство на инсулин, тоа исто така може да влијае на влијанието на вакцината што сте ја одбрале. Покрај слатки, кафето не се препорачува, бидејќи содржи кофеин.

ЛЕКОВИ

Употребата на лекови за клиничка депресија, анксиозност и други поблаги ментални нарушувања, предизвикани од нарушувања во лачењето на одредени хемиски супстанции во мозокот, не се препорачува и никогаш не треба да се зема 24 часа пред да се оди на имунизација. Лековите што го продолжуваат времето на крварење, како што се “аспирин” и “андол”, исто така, не се препорачуваат.

СОЛАРИУМ

Можеби е тешко за младите дами, но важно е да се воздржат од одење во солариум. Изложеноста на УВ зраци може да предизвика послаб ефект на вакцината врз вашето тело, бидејќи зрачењето на површината на кожата се задржува до 24 часа.

ЈАЈЦА И МЛЕКО

Јајцата и млечните производи се најголемите алергени, затоа се препорачува да не ги јадете ден пред да се вакцинирате. Ако сте алергични на нив, постои можност вакцината да не делува на вас.По приемот на вакцината, не сте заштитени веднаш и не смеете одеднаш да се вратите на стариот начин на живот. Затоа, набудувајте го следново:

ЕНЕРГЕТСКИ ПИЈАЛОЦИ

Не земајте енергетски пијалоци, кои се полни со шеќер и други состојки; бидејќи тие можат да влијаат на ефектот на вакцината. Лекарите генерално не ги препорачуваат дури и кога станува збор за терапија со други лекови.

ВОДЕЊЕ ЉУБОВ

Некои светски истражувања покажаа дека големиот физички напор, вклучително и сексот, може да ја намали ефикасноста на вакцината. Затоа, како што покажуваат некои студии, оние кои вршат тешка физичка работа треба да се релаксираат неколку дена по вакцинацијата.

МАСКА

Антителата почнуваат да се произведуваат само по неколку недели. Дури и тогаш, не треба да ја фрлате маската, бидејќи можеби нема да можете да се заразите, но честичките на вирусот од вакцината може да навлезат во вашиот нос или уста, што може да зарази други.

ДОЕЊЕ

Не е испитана причинско-последичната врска помеѓу доењето и вакцинацијата против ковид-19, поради што експертите апелираат мајките кои примаат вакцина да не ги дојат своите деца. Експертите наведуваат дека мајките кои сакаат да примат вакцина треба да престанат да дојат уште пред да бидат подложени на имунизација.

АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ

Алкохолот секако не е пожелен за организмот, но при приемот на вакцината, особено е нагласено дека неговата потрошувачка е забранета 24 часа непосредно пред постапката.Алкохолот се излачува директно во телото, а неговиот ефект се чувствува по 15 минути, така што телото може да реагира поинаку на лекот доколку сте во алкохолизирана состојба.

loading...

Слични содржини