Претставен имунолошкиот пасош: Дали ќе можат да го користат оние кои го прележаа Ковид 19?!

Израел се смета за земја која е најбрза да ја вакцинира својата популација против коронавирус, а неодамна Министерството за здравство претстави имунолошки пасош кој ќе им биде даден на сите лица кои ја примаат втората доза на вакцината.

Во основа, имунолошкиот пасош од страна на властите во оваа земја се нарекува зелена книга, и тој на некој начин ќе биде потврда што ќе потврди дека лицето е вакцинирано. Покрај тоа, оваа зелена книга ќе им понуди на вакцинираните лица значителна слобода од безбедносни ограничувања поради коронавирус.

Соодветно на тоа, сите што ја поседуваат нема да бидат обврзани да одат во изолација по контакт со заразено лице, како и по меѓународно патување во земји кои се сметаат за „црвена зона“ или на места каде стапката на инфекција е голема. Исто така, нема да мора да бидат тестирани при влегување во земјите што ги посетуваат како туристи. Оние кои ја поминале круната нема да добијат имунолошки пасош Сепак, од нив сепак ќе се бара да носат маска на јавно место, да одржуваат физичка дистанца и да избегнуваат социјални собири.

Оние што го поседуваат овој имунолошки пасош нема да се соочат со сериозни ограничувања на дестинациите ширум светот. Овие сертификати за вакцинација ќе бидат регистрирани во базата на податоци на Министерството за здравство, а закрепнатите пациенти кои не биле вакцинирани не ги исполнуваат условите за добивање на овој имунолошки пасош или зелена книга, како што сеуште ја нарекуваат израелските власти.

loading...

Слични содржини