Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Прогнози од Харвард: С. Македонија со просечна годишна стапка на раст од 2,26 отсто до 2028 година

Прогнози од Харвард: С. Македонија со просечна годишна стапка на раст од 2,26 отсто до 2028 година

Во наредниот период, Северна Македонија ќе се развива побрзо во однос на одредени земји во транзиција во регионот, вклучувајќи ја и Хрватска. Сепак, од 11 земји на списокот, економскиот раст на нашата земја ќе биде побавен до 2028 година, ако погледнете, да речеме, во однос на БиХ, која е убедливо прва, според проекциите на експерти од престижниот американски универзитет Харвард.

Кафулиња

Ова е заклучок од проекцијата за економски раст објавена од експерти од престижниот американски универзитет Харвард, според која Северна Македонија може да очекува просечна годишна стапка на раст од 2,26 отсто до 2028 година.

Меѓу земјите во транзиција, Босна и Херцеговина ќе оствари највисока стапка на економски раст во следната деценија, во просек од 4,07 отсто на годишно ниво додека Албанија е на второто место со 3,38 проценти.

loading...