Проја со месо е идеална за појадок, вечера или ужина.
Можете да ја подготвите и како предјадење за слава, бидејќи е многу вкусна и ќе ги задоволи критериумите и на најстрогите критичари.
Се подготвува многу едноставно и брзо. Одлично оди со салати, но и со јогурт.
Состојки:
300 гр мелено свинско месо
главица кромид
200 мл јогурт
150 мл масло
4 јајца
50 гр сусам
14 лажици пченкарно брашно
кесичка прашок за пециво
по вкус бибер
по вкус сол
Подготовка:
Кромидот се сечка и се пржи на малку масло, па се додава меленото месо и се динста со кромидот. Додадете сол и бибер.
Посебно се матат јајцата, па се додаваат јогуртот и маслото. Во смесата додадете пченкарно брашно измешано со прашок за пециво и сусам и измешајте.
На крај додадете го меленото мелено месо, сè убаво измешајте и посолете по желба.
Истурете во подмачкана тава и печете во рерна на 200 степени околу 40 минути.
Пројата се остава да се излади, па се сече и се сервира.
Добар апетит!