Пронајдени 11 комплети доверливи документи при претрес на палатата на Трамп

од Берта Китинска

ФБИ во понеделникот заплениле „околу 20 кутии со предмети“ од Мар-а-Лаго, вклучително и 11 комплети доверливи документи, објави во петокот The Wall Street Journal, цитирајќи листа на предмети добиени од бирото како дел од документот за налог.

„Поточно, агентите „собраа четири комплети строго тајни документи, три комплети тајни документи и три групи доверливи документи“. Содржината на тие документи не е детално објаснета во документот. Додека „тајна“ е ознака што широко се користи во светот на разузнавањето и понекогаш се применува на релативно безначајни документи, класификацијата „строго доверливо“ се однесува на многу почувствителни материјали. Во списокот на три страници се наведува и дека агентите го отстраниле од имотот на поранешниот претседател, меѓу другото, помилувањето на Роџер Стоун од страна на Трамп и информациите за „претседателот на Франција“, пишува „Ролинг Стоун“.

Судот им нареди на овластените агенти да ја претресат канцеларијата на Трамп и „сите складишта и сите други простории или простори во просториите што ги користат или достапни за користење од [поранешниот претседател] и неговиот персонал и во кои може да се чуваат кутии или документи, вклучително и какви било објекти или згради на имотот“.

„Ролинг Стоунс“, исто така, потсетува дека Вашингтон пост во четвртокот објави дека агенти барале доверливи документи поврзани со нуклеарно оружје, што Трамп го негираше, наместо неосновано сугерирајќи дека агенти подметнале докази.

Слични содржини