Пржењето месо во тава е лесно и брзо, но овие грешки сигурно ги правите

382 прегледи

За вкусно пилешко или кременадла потребна ни е рерна, но само доколку се придржуваме до советите на врвните готвачи.

Готвачите советуваат парчето месо да го сушите на хартија пред печењето или да го оставите неколку часа во фрижидер да не биде влажно.

Добро посолете го најмалку 45 минути пред печењето.

Го одмрзнувате месото на погрешен начин

Најдобриот начин за одмрзнување месо е во фрижидер.

Извадете го од замрзнувач, ставете го во солена вода во тенџере и ставете го во фрижидер. На тој начин го смалувате ризикот од зараза, а и местото нема да се зготви на површината, како што е случај кога го одмрзнуваме во микро.

Ставате ладно месо во тавчето

Доколку го ставиме местото од фрижидер дирекно на тавчето, резултатот лесно може да не разочара.

Оставете го најмалку 15 минути на собна температура, но не повеќе од еден час надвор од фрижидерот. Резултатот ќе биде сочно месо.

Нетрпеливо го додавате месото во тавчето

Доколку недоволно сте го загреале тавчето, месото ќе ви се залепи на дното, а целата сочност ќе исчезне.

Готвачите советуваат најпрво да ставите малку масло кое добро ќе ја зачува топлината.

Загрејте го тавчето и ставете го месото пред маслото да почне да се вжештува.

Доколку печете месо кое има кожа само на едната страна, гледајте таа страна да има предност на тавчето.

Пребрзо ги превртувате парчињата месо

Месото е подготвено за превртување кога ќе престане да се лепи за површината на тавчето. Тоа може лесно да го проверите така што ќе го поткренете едниот раб на месото – доколку има златно-кафена боја и не се лепи, тогаш можете да го свртите на другата страна. Само на тој начин ќе добиете фина, крцкава кора.

Премногу го зголемувате или намалувате огнот

Најдобро би било огнот да биде силен на почетокот, додека месото не се запече, а потоа намалете на средна температура.

Немојте да се оддалечувате од кујната додека се пече, но не треба ни постојано да го боцкате месото, да го вртите или да го поместувате бидејќи нема да биде вкусно.

Кога месото ќе биде готово, исклучете го огнот и тргнете го тавчето од ринглата за да не се исуши.

Слични содржини