Путин: Потребен е долгорочен пристап за остварување на нашите приоритети во вселената

од Vladimir Zorba

Русија ќе продолжи да ја подобрува програмата за меѓународна соработка во вселенската сфера, изјави претседателот на Русија, Владимир Путин.

„Ние ќе продолжиме да развиваме меѓународни програми и подготвени сме да учествуваме со нашите партнери во заедничката работа во вселената … Неопходно е да се искористи нашата предност за зајакнување на одбранбените способности на земјата, за зголемување на темпото на научен, технолошки и економски развој на земјата“, рече тој на состанок посветен на развојот на вселенската индустрија.

Тој изјави дека Русија мора достојно да го поддржи статусот на една од водечките нуклеарни и вселенски држави во 21 век, бидејќи вселенската индустрија е директно поврзана со одбраната. Путин потсети дека во јануари 2020 година беа утврдени Основите на државната политика во областа на вселенската активност до 2030 година и за понатамошниот период. Според рускиот лидер, овој документ е упатство за извршување на големи задачи при истражување на вселената за следните години и децении.

„Со цел да ги постигнеме нашите амбициозни цели, потребен ни е интегриран, долгорочен пристап кој целосно ги зема предвид нашите приоритети во вселенскиот сектор и ќе биде поддржан од соодветни ресурси. За да го стори тоа, владата треба да подготви и одобри документ кој содржи конкретни мерки за постигнување на приоритетите наведени во рамките на државната политика за вселенски активности“, рече Путин.

Според претседателот на Русија, некои приоритети и рокови за реализација на задачите во вселенската сфера можат да се прилагодат заради динамичните промени во ситуацијата во Русија и светот.

loading...

Слични содржини