Путин за одбивањето на САД да го прифати Медведев: Ова е неконструктивно!

од Vladimir Zorba

 

Претседателот на Русија Владимир Путин го нарече неконструктивен одбивањето на САД да прифати руската делегација за дискусија на интеракцијата меѓу двете држави во Сирија, но изјави дека Москва продолжува да е отворена за дијалог, објавија “Интерфакс”.

putin
“Не разбирам особено како американските партнери можат да ги критикуваат активностите на Русија во Сирија за борба против меѓународниот тероризам, штом одбиваат директен дијалог во најважната насока, какво е политичкото решавање на проблемот. Сметам дека оваа позиција е неконструктивна “, вели Путин.

“На дното на слабоста на американската позиција во овој случај очигледно е утврдениот недостатокот на каква  и да било агенда за овие прашања и тие едноставно немаат за што да зборуваат. Но и покрај тоа ние ги оставаме вратите отворени и многу се надеваме дека ќе има дијалог меѓу сите учесници во овој сложен процес, вклучувајќи и со американските партнери “, додава Путин.

Како што прецизира министерот за надворешни работи на Русија Сергеј Лавров, во одбивањето на американската страна се наведува само дека САД се заинтересирани “да се договорат за чекорите кои ќе ги  дозволат да бидат избегнати инцидентите на  небото”.

“Тоа е навредливо, затоа е важно нашите сили  кои  се активни на небото над Сирија, како и американските воени пилоти, да знам кој што прави и кој какви маневри врши, за да нема никакви несреќни случаи”, изјави Лавров

Слични содржини