Лимонот е една од најкористените состојки во кујната – го додаваме во вода, преливи, колачи, риба, чај… Но, колку и да е здрав и разновиден, постојат работи што едноставно не треба да ги правите со лимон, и тоа со добри причини.
Не цедете лимон директно врз храната на високи температури
Сокот од лимон е богат со витамин Ц, но е исто така чувствителен на топлина. Ако го исцедите директно во врел сад, високата температура може да уништи голем дел од неговите хранливи материи. Исто така, може да го промени вкусот, правејќи го јадењето горчливо.
Секогаш додавајте сок од лимон кон крајот на готвењето или по готвењето, кога јадењето малку се оладило.
Не ги оставајте лимоните во вода со часови (особено со кора)
Популарен тренд е да чувате парчиња лимон во шишето со вода во текот на целиот ден. Но, ако користите лимон со кора и тој остане во водата повеќе од неколку часа, горчливите масла и пестицидите од кората можат да се навлезат во водата – особено ако лимонот не е органски.
Користете излупени лимони или исцедете го сокот и чувајте го во фрижидер. Најдобро е да пиете вода со лимон во рок од еден или два часа.
Не нанесувајте лимон на кожата пред да излезете на сонце
Сокот од лимон е природен агенс за белење и често се користи во домашни рецепти за лице, раце или нокти. Но, лимоните содржат фуранокумарини, соединенија кои можат да предизвикаат сериозна реакција на УВ зрачење – позната како фитофотодерматитис.
Резултатот може да биде црвенило, дамки, па дури и изгореници ако излезете на сонце откако ќе нанесете лимон. Ако користите лимон за вашата кожа, правете го тоа само навечер и исплакнете го темелно пред да излезете од дома.
Не ставајте лимони во садови направени од алуминиум или несоодветни метали
Сокот од лимон е многу кисел (pH вредност околу 2) и може да реагира со алуминиум, железо и бакар, ослободувајќи метален вкус во храната, па дури и штетни супстанции од садовите за готвење.
Користете стаклени, керамички или садови од не’рѓосувачки челик кога цедите сок или маринирате лимони.
Не го оставајте месото во маринадата од лимон предолго
Лимонската киселина ги разградува протеините, па затоа е одлична за омекнување на месото – но само за кратко време. Ако го оставите месото (особено пилешкото или рибата) во маринада од лимон предолго, тоа може да стане кашесто и гумено.
Идеалното време на маринирање е од 30 минути до 2 часа, во зависност од видот на месото.