Рама: Проблем е влијанието на Русија во нашиот регион, Турција не е трет играч

од Nikola Popovski

Што се однесува до актери или трети земји кои можат да имаат влијание врз Западен Балкан, би рекол дека не се исти. Не треба да бидеме загрижени дека трети земји ќе влијаат на нас на ист начин. Секако, проблем е влијанието на Русија во нашиот регион, особено во денешни услови. Ова го прави активирањето на Европската унија незаменливо, а исто така бара Европската унија да се обиде да ги привлече сите земји од Западен Балкан уште поблиску до себе, изјави албанскиот премиер Еди Рама на вчерашната прес-конференција со германскиот канцелар Олаф Шолц.

Според него, Кина е земја која има свои наведени цели за цела екс-Источна Европа, поточно во форма на формат 17+1 со сите поранешни комунистички земји.

-Ова е инвестициски проект. Албанија нема посебен однос со ниту еден од нив. Нивото на руски инвестиции во Албанија е нула, на Кина минимално, па затоа не треба да се зема предвид во споредба со другите земји. Што се однесува до Турција, Турција не е трет играч, туку стратешки партнер на Албанија. Според моите очи, Турција е многу важна безбедносна точка за цела Европа. Што се однесува до земјите од Персискиот залив, со нив имаме пријателски односи долги години. Ние ги одржуваме овие односи. Нема причина зошто гледаме нешто друго во овие земји освен пријатели. Секако дека сте добредојдени во Албанија да ги вложите вашите инвестиции кај нас. Би сакал да кажам дека нивната инвестиција кај нас е многу помала од она што понекогаш се прикажува во разни написи во весници или сензационални медиумски написи, кажа Рама, одговарајќи на новинарско прашање.

Слични содржини