Реџепи: Палестинците треба да покажат респект во Ерусалим и да не гранатираат цивилно население

од Nikola Popovski

„Хамас ја искористи оваа прилика да реагира и да се покаже заштитнички, односно од појасот Газа да истрела ракети кон Ерусалим, што е неприфатливо за светската јавност“, вели аналитичарот Јасмин Реџепи за конфликтот меѓу Израел и Хамас.

Според него, ракетите на Хамас не се специјално наведени, паѓаат било каде  и лесно погодуваат цивилно население.

„Во светиот град, Палестинците треба да покажат респект и да се потруда нивните ракети и дејствија, да не бидат насочени кој цивилите. Имаше критики и од муслиманската јавност“, рече Реџепи, додавајќи дека појасот Газа е мал простор и Хамас не може целосно да го заштити.

Слични содржини