РЕКОРДИ СЕ РУШАТ Удар за Twitter: Threads бележи НЕВЕРОЈАТНИ БРОЈКИ

од Stefanija Kuzmanovska
424 прегледи

На почетокот на месецот, компанијата Мета Платформи го лансираше Threads, сервис кој има за цел да му конкурира на Twitter. Во првите неколку часа, милиони корисници во САД, Велика Британија и повеќе од сто други земји во светот почнаа да ја користат оваа услуга.

Но, не во Европската Унија. Лансирањето на Стариот континент е ставено во мирување поради претстојната регулаторна несигурност.

Апликацијата Threads забележа повеќе од 150 милиони преземања (iOS и Google Play заедно) за само седум дена од нејзиното лансирање. Социјалната мрежа ја постигна оваа пресвртница 5,5 пати побрзо од апликацијата што го држеше тронот до сега. По неа следуваат Pokémon GO на Niantic, кој ја достигна истата пресвртница за 33 дена и Call of Duty: Mobile, за кој беа потребни 106 дена.

Компанијата за аналитика Data.ai истакнува дека Threads имаше околу „93 милиони активни корисници на глобално ниво во текот на првата делумна недела на достапност“.

Зборувајќи за уделот на пазарот, Data.ai вели дека Индија го зазеде првото место со заземање 33 отсто од преземањата на апликации за iOS и Google Play од 12 јули. Корисниците од Бразил се на второ место со удел од 22 отсто, а потоа следат оние од САД со 16 отсто од преземањата на апликации во светот.

Причината што Threads сè уште не е достапен за корисниците на територијата на ЕУ е првенствено Законот за дигитални пазари, дизајниран да ги спречи големите технолошки компании да собираат податоци, корисници и услуги, да ги надвладаат пазарните ривали и да растат додека не станат толку големи што не можат да се грижат за тоа што се случува, како што предупредија во последниве години шефовите на ЕУ, како што е комесарот за внатрешен пазар Тиери Бретон.

Проблемот е, меѓу другото, што Threads е поврзан со Instagram, што подразбира споделување податоци на начин кој не е прифатлив за Унијата.

„Фактот што Threads сè уште не е достапен за граѓаните на ЕУ покажува дека регулативите на ЕУ функционираат. Се надевам дека Меtа ќе се погрижи сите правила да бидат покриени и почитувани пред да бидат отворени за граѓаните на ЕУ“, рече данската пратеничка од социјалдемократите Кристел Шалдемозе, која го предводеше изготвувањето на Законот за дигитални услуги.

„Без сомнение, штом нивните адвокати ќе кажат дека е во ред, тие ќе дојдат и во Европа“, рече Дита Чаранзова, либерална чешка пратеничка и потпретседател на Европскиот парламент.

Слични содржини