Состојки:
1 голема бела риба, едно парче целер,
2-3 моркова,
1 корен пашканат,
1 глава рендан кромид,
2-3 корена магдонос,
1 тегла кисели краставички,
2 лаж. оцет,
2 лаж. маслинки,
Подготовка:
Морковите, целерот, пашканатот и корените магдонос се варат во кеса во солена вода. Откако ќе омекнат се додава исчистената риба, ставена со речиси соединети глава и опашка. Се додава и оцетот и се вари околу 15-20 минути на не многу силен оган. Се зема рибата внимателно за да се задржи заоблената нејзина форма. Во формираниот круг се ставаат исечени на мало кисели краставички. Таа се посипува со сосот тартар.
Начин на подготовка на сос тартарат:
Во една чаша се мешаат мајонезот, маслинките, магдоносот, краставички, кромидот, јогурт со сок од лимон и црн пипер.
[РЕЦЕПТ] Бела риба со тартар сос
113