[РЕЦЕПТ] Бела риба со тартар сос

од Vladimir Zorba

Состојки:
1 голема бела риба, едно парче целер,
2-3 моркова,
1 корен пашканат,
1 глава рендан кромид,
2-3 корена магдонос,
1 тегла кисели краставички,
2 лаж. оцет,
2 лаж. маслинки,
7fab45789ea1217d37503c5ae1b1633a
Подготовка:
Морковите, целерот, пашканатот и корените магдонос се варат во кеса во солена вода. Откако ќе омекнат се додава исчистената риба, ставена со речиси соединети глава и опашка. Се додава и оцетот и се вари околу 15-20 минути на не многу силен оган. Се зема рибата внимателно за да се задржи заоблената нејзина форма. Во формираниот круг се ставаат исечени на мало кисели краставички. Таа се посипува со сосот тартар.
Начин на подготовка на сос тартарат:
Во една чаша се мешаат мајонезот, маслинките, магдоносот, краставички, кромидот, јогурт со сок од лимон и црн пипер.

Слични содржини