[РЕЦЕПТ] Посна лазања со доматен сос и зачини

од Vladimir Zorba

Состојки:
1 пакет кори за лазања
1 кромид
1 голема конзерва излупени домати
1 чаша доматно пире
2 чешниња лук
2 штипки босилек, сушен
сол
црн пипер
2 страка свеж магдонос
Подготовка:
Загрејте го маслиновото масло на средна температура. Пржете во него истолчен лук. Додадете кромид и промешајте за неколку минути. Откако ќе се разнесе мирис од тавата додадете ги и доматите и пирето. Зачинете со зачини. Покријте со капак и оставете на тивок оган додека се згусне.
Одделно во длабока тава загрејте вода. Во неа потопете ги корите за лазања за кратко. Исцедете ги и оставете ги настрана. Откако сосот е подготвен наполнете до во тава за печење ред кори, ред сос и така, додека производите не се стават цели.
Печете ја тавата со лазања обвиткана со фолија во загреана на 200 степени печка.

Слични содржини