Откако секој оброк, барем во нашите краишта, подразбира некаков леб или пецива, така и секој обично се одлучува за кифлички.
Редиците пред пекарницата сведочат дека пецивата е нешто што нашите луѓе многу го сакаат, а често го купуваат за да заштедат време.
Меѓутоа, кога сакате сами да ги подготвите, тоа можете да го направите по овој рецепт.
Состојки:
1 коцка свеж квасец (40 гр.)
400 мл млака вода
1 лажичка сол
3 лажици шеќер
2 лажици оцет
150 мл масло
800 гр брашно
сусам за посипување
Подготовка:
Квасецот издробете го во млака вода, додадете шеќер и оставете го на страна да се запени.
Кога ќе се активира квасецот се додава сол, масло и оцет, а потоа малку по малку брашното. Замесете мазно, меко тесто, кое се одвојува од тавата.
Покријте го со чиста крпа и оставете околу 45 минути да нарасне.
Кога тестото ќе нарасне, замесете го и поделете го на еднакви топчиња.
Секоја од нив тенко расукајте ја, горната половина исечете ја со нож неколку пати, па тестото свиткајте го зад засечениот дел во кифла.
Наредете ги густо во плех обложен со хартија за печење, за да останат меки и да пораснат во висина.
Кифлите премачкајте ги со масло, посипете ги со сусам, па оставете ги да нараснат додека се загрее рерната.
Печете ги во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути или додека не поруменат.
Послужете ги топли, а вкусни се и ладни.
Пријатно!