Лиснати кифлички

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

(за 6 лица)

Тесто:

– 500 мл млеко

– 2 кесички сув квасец

– 1 лажица шеќер

– 1 кг брашно

– 250 мл масло

За премачкување:

– 250 гр путер

– 2 жолчки

Подготовка:

Во половина литар топло млеко додадете квасец и една лажица шеќер, измешајте и оставете да отстои неколку минути.

Додадете масло, малку брашно и три лажици шеќер и една полна лажичка сол.

Постојано се меша додека се додава брашно (околу 800 гр).

Површината каде што ќе го замесите тестото посипете ја со 100 гр брашно и формирајте топка што ќе ја ставите во сад подмачкан со масло со капак или алуминиумска фолија.

Вклучете ја рерната да се загрее на 50 степени и исклучете ја рерната, а потоа ставете го садот со тестото во неа еден час.

По еден час, врз подлогата истурете малку брашно и тестото поделете го на три еднакви дела.

Изматете го путерот со две жолчки и една лажица сол.

Првиот дел од тестото развлечете го и премачкајте го со третина од смесата со путер, исечете го на 12 триаголници и формирајте кифлички кои ќе ги наредите на плех – повторете ја истата постапка и со остатокот од тестото.

Подготвените кифлички треба да отстојат еден час на топло место. По еден час изматете две белки со вилушка и премачкајте ги кифличките.

Загрејте ја рерната на 200 степени и печете ги околу 20 минути.

Слични содржини