Русин казнет со 10 дена затвор поради тоа што на снег напишал „не за војната“

од Radmila Tasevska

Руски суд осуди маж на 10 дена затвор затоа што напишал „Не за војната“ на автоматска преграда покриена со снег на влезот од лизгалиштето во московскиот парк Горки.

Случајот датира од 23 ноември. Човекот по име Дмитриј Федоров беше осуден следниот ден.

Според руската полиција, неговите постапки се сметаат за граѓански прекршок според законот со кој се казнува јавното дискредитирање на вооружените сили на земјата.

Новите закони за сузбивање на дисидентите беа донесени во Русија набргу по целосната инвазија на Украина во февруари 2022 година. Според критичарите, речиси 20.000 луѓе се приведени според оваа легислатива.

Слични содржини