Руската вакцина ЕпиВакКорона ефикасна 79 отсто

од Stefanija Kuzmanovska

Ефикасноста на руската вакцина ЕпиВакКорона против ковид-19, според резултатите од третата фаза, е 79 отсто, објави денеска весникот „Известија“.

Според извештајот, 79 отсто од волонтерите и 11,6 отсто од оние кои примале плацебо развиле антитела, пренесува ТАСС.

Центарот за развој на вакцина објави дека оваа вакцина е имунолошка или дека нема епидемиолошка ефикасност.

Студијата за ефикасноста и безбедноста на ЕпиВакКороне опфати 2.999 доброволци постари од 18 години, од кои 2.253 ја примија вакцината, а 746 добија плацебо.

Слични содржини