Руски лобисти исфрлени од Европскиот парламент

од Nikola Popovski

Европскиот парламент објави дека им забранил на сите руски лобисти да влезат во нивните простории со цел да ги спречи да шират московска пропаганда за руската војна во Украина, пренесува АФП.

„Отсега на претставниците на руските компании им е забранет влез во просториите на Европскиот парламент“, објави на Твитер претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола.

Мецола ги повика сите други институции на ЕУ, вклучително и Европската комисија и Европскиот совет, да го следат примерот.

Портпаролот на парламентот рече дека забраната е одговор на создавањето на Русија и ширењето на лажни приказни за војната во Украина преку неколку канали, вклучително и државни компании.

Забраната се однесува на руските компании кои вработуваат лобисти во ЕУ, како и на оние кои се на црната листа на санкции на ЕУ.

Во 2015 година, парламентот веќе им забрани на руските дипломати да влезат во неговите простории, вклучително и во салите и другите простории на парламентот во Брисел и францускиот град Стразбур, како одговор на влезот на Москва на неколку политичари од ЕУ кои протестираа против нејзината анексија на Крим.

Фото: Shutterstock

Слични содржини