Рускиот регулатор би можел да го блокира емитувањето на Евровизија 2023 поради ЛГБТ пропаганда

од Stefanija Kuzmanovska

Рускиот регулатор Роскомнадзор може да го блокира емитувањето на Евровизија 2023 доколку на натпреварот биде забележана пропаганда на нетрадиционални сексуални односи, потврди во вторникот ТАСС.

Изборот за песна на Евровизија 2023 година ќе се одржи во мај во Ливерпул.

„Руското законодавство забранува промовирање на нетрадиционални сексуални односи во медиумите и на Интернет. За ширење на вакви материјали, законот предвидува ограничување на пристапот до ресурсите на информации, како и административна одговорност според член 6.21 од Кодексот за административни прекршоци на Руската Федерација“, соопшти прес-службата на Роскомнадзор, одговарајќи на прашањето дали тие што ќе ја емитуваат Евровизија 2023 можат да бидат блокирани доколку на натпреварот се забележи ЛГБТ пропаганда.

Претходно, руската влада одобри измени на правилата за работа на Единствениот регистар на забранети информации на Роскомнадзор.

Сега, ЛГБТ пропагандата, како и информациите кои промовираат педофилија или промена на полот, станаа основа за впишување на сајтови во регистарот.

Слични содржини