Рускиот центар „Чумаков“ откри средство кое штити од корона

од Stefanija Kuzmanovska

Жива домашна вакцина против полиомиелитис (детска парализа) може да спречи заболување со коронавирус, што беше докажано за време на експериментите од експерти од Федералниот научен центар за истражување и развој на имунобиолошки препарати „Чумаков“ на Руската академија на науките, изјави директорот на центарот Ајдар Ишмухаметов.

Научниците претходно изјавија дека руските граѓани се заштитени од короната со неспецифичен имунитет – еднотипен одговор на имунитетниот систем на организмот на инфекцијата. Советскиот вирусолог Михаил Чумаков во 1960-тите шпекулираше дека жива вакцина против детска парализа може да го ублажи текот на грипот. Центарот „Чумаков“ сега ја тестираше оваа хипотеза за коронавирусот САРС-КоВ-2.

„Околу 60 волонтери примија вакцина во живо против детска парализа, што резултираше со ненадејно намалување на болеста кај дадената група. Ја докажавме таа теорија“, изјави Ишмухаметов за телевизијата „Русија 1“.

Тој додаде дека научниците од центарот „засега ја оставија вакцинацијата против полиомиелитис настрана, како т.н. прва помош“, додаде тој.

 

Слични содржини