Рускиот врховен суд го прогласи меѓународното ЛГБТ движење за екстремистичка организација

од Stefanija Kuzmanovska

Врховниот суд на Русија го прогласи меѓународното ЛГБТ движење за екстремистичка организација, која сега е забранета во таа земја, јави дописникот на „Спутник“.

„Да се ​​исполнат барањата: Да се признае меѓународното ЛГБТ социјално движење како екстремистичка организација и да се забранат неговите активности во Русија“, се наведува во пресудата што ја прочита судијата.

Судот изјави дека одлуката за забрана ќе стапи на сила веднаш.

Руското министерство за правда поднесе жалба до Врховниот суд, кој го разгледуваше случајот без претставници на ЛГБТ и зад затворени врати.

Министерството наведува дека ЛГБТ движењето во Русија покажува различни знаци и манифестации на екстремистичка ориентација, вклучително и предизвикување социјални и верски раздор.

Слични содржини