С. Македонија од хибриден режим се проби во групата „демократски земји со недостатоци“

од Vladimir Zorba

„Економист Интелиџент Jунит“ (EIU) во својот последен преглед за 2021 година ја рангира С. Македонија во групата демократски земји со недостатоци, со што таа го „одлепи“ долгогодишниот епитет „земја со хибриден режим“.

Според извештајот, С. Македонија, Црна Гора и Молдавија се трите земји од Источна Европа чии индекси пораснале во 2021 година од „Хибриден“, во „Демократија со недостатоци“ (Flawed democracies), што е само една категорија зад земјите со „Полна демократија“ во која предничат скандинавските држави.

Овие вести се насловени како „Некои добри вести од источна Европа“, со оглед на тоа што беше еден од регионите со најлошите резултати за време на постоењето на Индексот за демократија.

Источна Европа ги надмина сите други региони во 2021 година, избегнувајќи пад на нејзиниот регионален просечен резултат. Три земји (Молдавија, Црна Гора, С. Македонија) ги подобрија своите резултати доволно за да бидат надградени од „хибридни режими“ до „неисправни демократии“.

Само за споредба забележани и се назадувања во светот како на пример Шпанија и Чиле од земји со „Полна демократија“, паднале во групата во која сега се наоѓа С. Македонија.

Она што го констатира извештајот на светско ниво е дека демократизацијата претрпела пресврт во 2021 година, при што процентот на луѓе кои живеат во демократија паднал под 50 отсто, а авторитарните режими зајакнале.

Слични содржини