САД сакаат да го „исчистат“ својот пазар од кинески технолошки компании

од Берта Китинска

Американската Федерална комисија за комуникации (FCC) гласаше за одземање на лиценците што ги поседува China Telecom во земјата и вети повеќе чекори за „прочистување“ на американскиот пазар од кинески технолошки компании во име на безбедноста. Ова го објавија западните медиуми, повикувајќи се на резултатот од гласањето на комисијата.

Со 4-0 гласови против поддршката за China Telecom, ќе и биде одземена лиценцата на кинеската компанија во Америка. Причината за ова е што „сопственоста на China Telecom значително ги зголемува ризиците за националната безбедност и за спроведување на законот во САД“.

Компанијата е една од трите водечки телекомуникациски компании во Кина.

„Нашата инспекција покажува дека телекомот работи како подружница на кинеско државно претпријатие и како таква, кинеската влада има способност да влијае и да ги контролира нејзините дејства“, рече вршителот на должноста претседател на FCC, Џесика Розенворсел.

Според регулаторот, присуството на оваа технолошка компанија, како и на многу други во САД, може да доведе до реални проблеми поврзани и со телекомуникациските мрежи и до негативно влијание од Пекинг.

FCC веќе се спротивстави на Huawei, а лиценците за China Unicom Americas, Pacific Networks Corp и нејзината подружница ComNet се пред укинување.

Во јуни, агенцијата предложи забрана за производи од вкупно пет кинески компании, вклучувајќи ги Huawei, производителите на камери за надзор Hangzhou Hikvision Digital Technology и Dahua Technology.

Овие акции ги одразуваат тензиите меѓу Кина и Соединетите Држави кои се појавија во времето на претседателот Доналд Трамп и продолжуваат под политиката на Џо Бајден.

Слични содржини