Сарафов: Човечка грешка е водечка верзија за трагедијата на автопатот Струма, можно е да има и осми преживеан

од Берта Китинска

Човечката грешка е водечката и главна верзија на трагедијата на автопатот Струма во Бугарија. Ова на брифинг го изјави заменик-главниот обвинител и директор на Националната истражна служба, Борислав Сарафов, цитиран од БНТ.

Дополнително, на местото на несреќата се констатирани лоши ознаки на патиштата, лоша сигнализација и лоша организација на сообраќајот. Според Сарафов, заштитната ограда во која првично се удрил автобусот е опасна и придонела за несреќата.

Портпаролот на главниот обвинител Сиика Милева изјави дека главниот обвинител Иван Гешев наредил да се изврши увид на сигнализацијата и обележувањето на првокласните патни правци низ цела Бугарија. Во увидот ќе бидат вклучени странски експерти како и претставници на невладини организации. Доколку се соберат податоци за сторено кривично дело, истите ќе бидат испратени до надлежните органи. Доколку се утврдат прекршоци, тие ќе бидат испратени на отстранување до Министерскиот совет.

Милева рече и дека при распитот на еден од преживеаните рекол дека се спасени 8 лица, а не 7. Во исто време, на местото на трагедијата се пронајдени 44 тела. Затоа, истражителите ја проверуваат верзијата за да видат дали има уште еден преживеан и каде е тој. Можно е некој од патниците во автобусот да се префрлил на територијата на Бугарија во некој од другите автобуси на туристичката група и затоа патниците се еден помалку.

Слични содржини